
  
 

 UNDERSTANDING ON THE INTERPRETATION OF ARTICLE XXVIII 

 OF THE GENERAL AGREEMENT ON TARIFFS AND TRADE 1994 

 

 

 Members hereby agree as follows: 

 

 1.  For the purposes of modification or withdrawal of a concession, the Member which has the 

highest ratio of exports affected by the concession (i.e. exports of the product to the market of the Member 

modifying or withdrawing the concession) to its total exports shall be deemed to have a principal 

supplying interest if it does not already have an initial negotiating right or a principal supplying interest as 

provided for in paragraph 1 of Article XXVIII.  It is however agreed that this paragraph will be reviewed 

by the Council for Trade in Goods five years from the date of entry into force of the WTO Agreement with 

a view to deciding whether this criterion has worked satisfactorily in securing a redistribution of 

negotiating rights in favour of small and medium-sized exporting Members.  If this is not the case, 

consideration will be given to possible improvements, including, in the light of the availability of 

adequate data, the adoption of a criterion based on the ratio of exports affected by the concession to 

exports to all markets of the product in question. 

 

 2.  Where a Member considers that it has a principal supplying interest in terms of paragraph 1, it 

should communicate its claim in writing, with supporting evidence, to the Member proposing to modify 

or withdraw a concession, and at the same time inform the Secretariat.  Paragraph 4 of the "Procedures 

for Negotiations under Article XXVIII" adopted on 10 November 1980 (BISD 27S/26-28) shall apply in 

these cases. 

 

 3.  In the determination of which Members have a principal supplying interest (whether as 

provided for in paragraph 1 above or in paragraph 1 of Article XXVIII) or substantial interest, only trade 

in the affected product which has taken place on an MFN basis shall be taken into consideration.  

However, trade in the affected product which has taken place under non-contractual preferences shall also 

be taken into account if the trade in question has ceased to benefit from such preferential treatment, thus 

becoming MFN trade, at the time of the negotiation for the modification or withdrawal of the concession, 

or will do so by the conclusion of that negotiation. 

 

 4.  When a tariff concession is modified or withdrawn on a new product (i.e. a product for which 

three years' trade statistics are not available) the Member possessing initial negotiating rights on the tariff 

line where the product is or was formerly classified shall be deemed to have an initial negotiating right in 

the concession in question.  The determination of principal supplying and substantial interests and the 

calculation of compensation shall take into account, inter alia, production capacity and investment in the 

affected product in the exporting Member and estimates of export growth, as well as forecasts of demand 

for the product in the importing Member.  For the purposes of this paragraph, "new product" is 

understood to include a tariff item created by means of a breakout from an existing tariff line. 

 

 5.  Where a Member considers that it has a principal supplying or a substantial interest in terms 

of paragraph 4, it should communicate its claim in writing, with supporting evidence, to the Member 

proposing to modify or withdraw a concession, and at the same time inform the Secretariat.  Paragraph 4 

of the above-mentioned "Procedures for Negotiations under Article XXVIII" shall apply in these cases. 

 

 6.  When an unlimited tariff concession is replaced by a tariff rate quota, the amount of 

compensation provided should exceed the amount of the trade actually affected by the modification of the 

concession.  The basis for the calculation of compensation should be the amount by which future trade 

prospects exceed the level of the quota.  It is understood that the calculation of future trade prospects 

should be based on the greater of: 

 

(a) the average annual trade in the most recent representative three-year period, increased by the 

average annual growth rate of imports in that same period, or by 10 per cent, whichever is the 

greater;  or 

 



 
 

(b) trade in the most recent year increased by 10 per cent.   

 

 In no case shall a Member's liability for compensation exceed that which would be entailed by 

complete withdrawal of the concession. 

 

 7.  Any Member having a principal supplying interest, whether as provided for in paragraph 1 

above or in paragraph 1 of Article XXVIII, in a concession which is modified or withdrawn shall be 

accorded an initial negotiating right in the compensatory concessions, unless another form of 

compensation is agreed by the Members concerned. 


